Sponsor
Primaria Cisnadie
Primaria Cisnadie
Primar
Dl Gheorghe Huja
Primar Gheorghe Huja
Primaria Cisnadie
Primaria Cisnadie

Presedintele clubului
Dl Chidu Ilie
Chidu Ilie

Trofee

Scoala de cantec
CALENDARUL CRESCATORULUI DE CANARI ROLLER :

receptat fie pentru a completa o experienta de incepator, fie o experienta de avansat, voi prezenta, sub forma unui calendar, o suma de indrumari si observatii.

LUNA IANUARIE :
Este luna in care incepe pregatirea coliviilor, inclusiv a incaperilor in care urmeaza sa lucram cu pasarile, asta puntru a avea siguranta ca am inlaturat pericolul aparitiei parazitilor sau a unor boli care dauneaza pasarilor, desinfectia eu o fac cu ECOCID si cu ARDAP. Se aleg si se pregatesc pasarile cu care se va lucra in noul an, in asa fel incat sa obtinem in urma imperecherii lor o generatie de pasari cu calitati mai bune. Femelele cu care urmeaza sa lucram, vor fi obisnuite cu temperatura mai ridicata in mod treptat, schimbarea brusca a temperaturii are urmari grave asupra pasarilor, SLABESTE CONDITIA FIZICA sau NAPARLESC. Pentru barbatusi se recomanda ca in afara de hrana obisnuita sa se dea hrana moale cu ou pentru mentinerea lor in forma. Pentru femele, hrana va fi deocamdata un amestec de rapita si glant (phalaris).

LUNA FEBRUARIE :
Este luna in care lucrarile de dezinfectie si curatire a coliviilor iau sfarsit. Registrul de evidenta a reproducerilor trebuie deja sa fie pregatit pentru notarea perechilor cu care vom lucra. De asemenea, vom pregati cuiburile care in prealabil au fost dezinfectate si vom pregati materialul din care pasarile isi vor aranja si rotunji cuiburile. Personal folosesc in pregatirea materialului de rotunjit cuibul, sac de canepa, taiat in patratele de 5x5 cm, pe care le destram si le amestec cu talas fin de lemn sau fasii subtiri de foi de porumb. Eu prefer cuiburile exterioare care se aplica de fatada clocitorii, acestea permitandu-mi o supraveghere mai usoara a oualelor si a puilor. Temperatura din camera de reproducere trebuie sa fie constanta si intr-o usoara crestere pentru a influenta femelele la instinctul de imperechere. O importanta deosebita trebuie data in aceasta luna amestecului de mancare mai bogat in glant (phalaris) si canepa, iar in apa de baut de obicei pun 5-6 picaturi de A.D3.E pentru stimularea reproducerii. Hrana va fi aceeasi atat pentru femele cat si pentru barbatusi in perioada de pregatire, a perechilor. Daca vor fi respectate aceste reguli cu siguranta veti avea rezultate pe masura asteptarilor din crescatoria proprie care sa reprezinte succesul muncii dumneavoastra. Fiecare crescator trebuie sa isi intocmeasca planul de reproducere din anul respectiv cu pasarile proprii din crecatorie care au avut rezultate bune si cu cele pe care le-ati achizitionat pentru a va imbunatati linia de performanta din crescatoria proprie. Va recomand sa va achizitionati pasari din linii apropiate de performanta cu cea pe care o aveti in crescatoria proprie pentru a progresa in valorile turelor. Va doresc succes si sa va alegeti partenerii cu care veti colabora pentru a avea succes si in luna martie un numar cat mai mare de oua in cuiburi. SUCCES !

LUNA MARTIE :
In aceasta luna femelele vor fi deja cu ouale in cuiburi (chiar si puisori), in incapere se va mentine o temperatura constanta pentru ca toate femelele sa se obisnuiasca si sa se sincronizeze in imperechere, la un interval cat mai mic de timp, planul de imperechere trebuie sa fie bine conceput pentru a avea un rezultat cat mai bun la concursul din anul respectiv. O mare atentie trebuie acordata femelelor care manifesta preferinte la reproducere. Nu orice femela accepta barbatusul pe care dorim sa-l folosim pentru a obtine o anumita linie si atunci trebuie sa folosim anumite procedee pentru obtinerea imperecherii dorite (prin fluierare, prin introducerea barbatusului de seara, pentru ca dimineata sa se trezeasca impreuna, sau introducerea barbatusului de 3-4 ori pe zi pentru acomodare, astfel vom obtine rezultatul dorit). Respectand planul de imperechere pe care fiecare crescator si l-a intocmit dupa rezultatele din concursurile anterioare si pasarile achizitionate pentru obtinerea unor canari mai valorosi, clocitorile ar trebui sa fie pline cu femele care sunt in plina reproducere (oua si pui), urmeaza pregatirea volierelor care vor fi populate cu puisorii din anul respectiv de reproducere. Se face o dezinfectie asemanatoare cu cea a clocitorilor, si in functie de spatiul de care dispune fiecare crescator se amenajeaza interiorul volierei.

LUNA APRILIE :
In aceasta luna cuiburile femelelor trebuie sa fie pline de oua si pui, si puisorii chiar sa paraseasca cuibul sau sa fie deja separati in voliera pentru puisori. O atentie deosebita in aceasta perioada trebuie acordata femelelor care ciupesc puii iesiti din cuib deoarece riscati sa pierdeti acesti puisiori daca nu aveti grija. Se va inlocui femela cu o doica, sau in cazul in care aceasta nu este foarte agresiva in ciupirea puilor nu i se va mai da un amestec foarte concentrat de mancare alba (phalaris, canepa, ovaz) si amestec de ou, punandu-i-se mai multa verdeata, rapita si material nou de cuib de care sa traga. Exista cazuri in care femela se poate inlocui cu un barbatus care hraneste puii (atentie la barbatusul care hraneste femela de pe cuib pentru ca acesta va deveni un bun tata care va hrani puii incontinuare si in voliera). La fel o atentie deosebita trebuie acordata si femelelor tinere care se afla la prima reproducere, observandu-le mai indeaproape pentru a nu avea surprize in hranirea puilor: unele dintre ele stau prea mult pe cuib, uita sa hraneasca puii (din cauza instinctului de clocit) si de aceea trebuie miscate si urmarite daca la revenirea in cuib hranesc puii. In caz contrar se recomanda schimbarea succesiva a cuiburilor la o alta femela ce are puisori de varsta apropiata, pana cand puisorii prind forta si obliga femela tanara sa isi intre in instinctul de hranire.

LUNA MAI :
Este luna cu o activitate intensa deoarece cuiburile si voliera puilor gazduiesc puisori de diferite varste. In aceasta perioada se va acorda o atentie sporita separarii puilor de mama lor, aceasta fiind o problema destul de dificila. Este indicat pentru hranirea puilor folosirea unei doici, sau a unui barbatus batran care a mai hranit pui. Se va urmari felul in care se hranesc puii intre ei, avand in acest fel posibilitatea sa alegem femelele care vor deveni mame bune.

LUNA IUNIE :
Atentia crescatorului in aceasta luna este indreptata asupra cresterii puilor, separarii lor pe varste, acestia din urma fiind hraniti cu rapita de calitate superioara (boaba mica rosiatica), glant si hrana moale din care se va reduce treptat amestecul de ou pana la disparitie acestuia. In cazul in care pasarile incep sa se ciupeasca intre ele, se va inlatura hrana moale si se va da numai rapita, glant, mei si verdeata. Daca vedem ca unele pasari dovedesc o slabire generala, se va da din nou hrana moale, dar cu atentie si reducandu-se din nou oul, in amestec ramanand doar morcovul si faina de malai.

LUNA IULIE :
Cuiburile sunt goale si femelele incep sa dea semne de oboseala. Pasarile tinere populeaza voliera de zbor, din curte sau balcoane. Se va incepe separarea puilor dupa sex, ceea ce este foarte important deoarece va incepe in curand naparlirea. Trebuie avut in vedere ca exista femele care canta si atunci acestea trebuiesc separate pentru ca barbatusi tineri sa nu preia cantecul lor care este lipsit de valoare.

LUNA AUGUST :
In aceasta luna incepe naparlirea pasarilor batrane. Ca hrana se va intrebuinta amestecul format din rapita, glant si canepa si ovaz decorticat. De asemenea nu va lipsi din hrana verdeata. In cazul in care la unele pasari nu va aparea naparlirea se va intrebuinta in hrana castravete proaspat, pepene rosu, care favorizeaza procesul de naparlire. Tot in aceasta luna prima tura de puisori (scosi februarie-martie) incep si ei sa naparleasca, acestia fiind primii care vor da startul la formatul cantecului pe ture si pe tonalitati. Cei care sunt prea stridenti in catec sau cu greseli majore trebuie indepartati de colonia de pui pentru a se evita preluarea greselilor. Cei separati eventual sunt pusi in carantina la o semilumina si cu un amestec mai slab in mancarea alba care sa nu impulsioneze pasarea in catatul fortat. In cele mai multe cazuri acestia isi revin iar cei ce au mostenit defecte ereditare din linii precedete trebuiesc indepartati cu totul din crescatorie.

LUNA SEPTEMBRIE :
In aceasta perioada barbatusii din prima reproducere isi finalizeaza naparlirea iar cantecul lor incepe sa se defineasca pe ture. O atentie deosebita trebuie avuta cu hranirea puilor, se va inlatura in totalitate oul din amestec iar hrana de seminte se va da un amestec mai sarac in mancare alba, concentratia fiind facuta cu atentie in functie de cum consuma puii semintele albe. Nu trebuiesc facute schimbari radicale in amestec, fiecare crescator creeindu-si propria reteta in functie de cum si-a pregatit puii in voliera. In aceasta perioada tinerii barbatusi vor parasi voliera in care este tinuta colonia de pui, ei fiind separati in functie de posibilitati intr-o alta voliera daca este posibil si intr-o alta incapere pentru ca acestia sa nu preia greselile de cantec de la cei mai in varsta sau de la femele. In voliera respectiva se vor urmari cu mare atentie barbatusii care au greseli stridente, dar si cei care sunt harnici in cantec in ore diferite ale zilei pentu a vedea cei care raman cei mai harnici in cantec. Nu se va exagera cu hrana (amestec de seminte albe) din dorinta de a-i face pe barbatusi sa cante, din contra se va avea grija la hranire deoarece exagerand in aceasta directie putem compromite puii chiar daca acestia provin dintr-o linie foarte buna. Cei cu greseli grave sau stridenti in cantec vor parasi voliera (chiar crescatoria).

LUNA OCTOMBRIE :
Dupa data de 10 a lunii, se trece la separarea si urmarirea cu atentie a barbatusilor care sunt Ón stadiul avansat de cantec deoarece acum Óncep sa apara greselile de cantec pe care le mostenesc fie le preiau de la ceilalti barbatusi. Cei care repeta prea des anumite ture gresite, ture sonerie, ture fluierate, ascensiuni vor fi eliminati din scoala de cantec. De aceea, o atentie deosebita se va acorda barbatusilor tineri din ultimele cuiburi, pentru ca acestia vor canta mai bine, mai corect, avand turele cele mai placute. Este un lucru bine stiut ca din ultimile cuiburi se obtin cantaretii cei mai buni. Un factor deosebit de periculos in perioada de studiu il constituie incaperea supraincalzita in care se tin pasarile. Deci atentie ! Studiul se va face in incaperi cu temperatura normala de 15-20 C. In timpul ascultarii si a urmaririi fiecarui barbatus in parte se vor lua in considerare barbatusii cu turele cele mai adanci si cel mai bine pronuntate pentru a ne selecta si femelele din aceeasi linie genetica (din aceiasi parinti) pentru a ne pastra adancimea si valoarea crescatoriei. O atentie deosebita tot in aceasta perioada trebuie acordata fiecarui barbatus asupra preferintei de mancare (semintele preferate). In functie de exprimarea in cantec a fiecarui barbatus i se va administra si mancare moale (fiecare crescatorie dupa reteta proprie). Recomand inceperea hranirii in scoala cu rapita, phalaris, niger, si ovaz decorticat (dupa caz). Pentru viitor va recomand sa va incadrati in regulile competitiilor internationale de hranire a barbatusilor participanti la concurs deoarece in momentul in care crescatorii participanti isi predau colectiile de cantec acestea vor primi o hrana standardizata din partea organizatorilor. Reteta standard : rapita 50%, phalaris (glant) 25%, niger 25% si apa plata.

LUNA NOIEMBRIE :
In prima decada a lunii incepem sa ne orientam asupra primelor pasari sau chiar a mai multora, cu care vom participa la concursul naţional (de recomandat sa fie cel putin 1-3 colectii a cate 4 canari pentru a putea forma un lot valoros de baza cu care ne vom prezenta la concurs, din cele 3 colectii se aleg barbatusii care sunt cei mai apropiati in armonie sau tonalitate, cel mai des acest lucru se poate realiza prin asocierea in colectie a fratilor de cuib, de mama sau de tata). Barbatusii cei mai buni si mai curati in cantec se vor grupa in colectii, iar cu acestia vom incepe cantonamentul (pregatirea). Unii crescatori incepatori gresesc de cele mai multe ori in alegerea barbatusilor prin confundarea turelor mijlocii cu cele adevarat valoroase (adanci, turele care dau impresia ca se aud de la o adancime, cu un ecou placut auzului). De aici majoritatea crescatorilor devin nemultumiti fata de punctajul acordat de arbitrii la concursuri, fiecare din acesti crescatori avand impresia ca barbatusii lor ar fi meritat un punctaj mai mare. Le sugerez crescatorilor sa isi antreneze si acomodeze barbatusii in mai multe incaperi (conditii) de ascultare pentru ca pasarile sa se obisnuiasca cu stresul mutarii, temperatura, rezonanta, mobilierul si culoarea lui deoarece barbatusul este sensibil la toate acestea, si fiind mutat si antrenat acesta nu isi va mai modifica atat de mult comportamentul. La fel ascultarea trebuie facuta in prezenta mai multor persoane pentru ca acestia sa isi piarda din timiditatea publicului. Antrenamentul trebuie sa fie efectuat in incapere semiintunecata, pentru a se acomoda cu trecerea din dulapul de concurs si cu instinctul de luminozitate pentru ca atunci cand colectia este pusa pe masa la lumina artificiala acestia isi vor incepe repertoriul muzical ca si cand s-ar trage cortina pe scena unui mare spectacol. Recomandare si in acelasi timp rugamintea mea pentru ca, clubul nostru sa devina mult mai valoros si cu crescatori de valoare este ca tinerii crescatori (pionieri ai acestui sport nobil) sa apeleze la crescatorii cu experienta (cu multi ani Ón cresterea "ROLLERILOR") pentru a putea invata si intelege in adevaratul sens tainele SCOLII DE CANTEC ROLLER care este o problema de zi cu zi in luna noiembrie cand se apropie concursul national. Pentru cei ce nu cunosc turele canarului de cantec Roller ii rog sa achizitioneze cartea domnului profesor Botta Rudolf Valentino in care sunt explicate turele si greselile pe care le poate da un canar, plus punctajul acestora. Punctajul din fisa de arbitrare este identic cu cel din cartea domnului Botta cu conditia ca si barbatusul sa isi indeplineasca rolul de cantaret adevarat. Dupa cum v-am informat si in luna Octombrie va rog sa va aduceti colectia cat mai aproape de reteta standard care se va administra incepand cu concursul din 2011. Legat de hranirea din crescatoriile proprii fiecare crescator trebuie sa isi urmareasca barbatusii in functie de cum se comporta in ture (prea stridenti se va reduce mancarea alba si oul, prea lenti sau tacuti se va accentua in ultima saptamana mancarea alba si oul).

LUNA DECEMBRIE :
Este luna cea mai bogata in bucurie si satisfactii pe care ni le aduc pasarile de la concursul national, daca nu si de la cel international la care participa colectiile care s-au clasat pe primele sase locuri. De asemenea se fac schimburi de pasari intre crescatori, se achizitioneaza pasari noi pentru a forma o linie mai buna in crescatoria proprie. Se recomanda tuturor crescatorilor ca atunci cand achizitioneaza pasarile sa le asculte, iar decizia sa fie luata de ei insusi fara alte influente. Se pot considera pasari bune si de calitate cele care au fost notate in timpul concursului cu punctaj intre 86-90 de puncte pe foile de arbitraj. Fiecare crescator trebuie sa tina un registru propriu de evidenta a reproducerilor, pentru a putea da oricand relatii asupra liniei genetice a fiecarei pasari in parte. De asemenea se intocmeste un tabel cu perechile care vor forma linia genetica de o valoare crescuta pentru anul urmator tinandu-se cont de rezultatele obtinute la ultimul concurs national si de noile achizitii. In luna decembrie pasarile trebuiesc pregatite pentru sezonul rece in functie de crescatorie (spatiul in care sunt tinute femelele) cu mancare un pic mai bogata in canepa si seminte albe daca sunt mai racoroase camerele iar daca incaperea are o temperatura intre 8-14 grade se da amestecul normal.

SUCCES !
Presedinte Chidu Ilie  - 2010
Clubul National al Crescatorilor de Canari de Cantec Roller din Romania - © 2011-2017 - toate drepturile rezervate